Skip to main content

Kada pomislim na smeh – Ana Crnjanski

Jednog aprilskog jutra, sedela je na splavu. Lagani povetarac sklanjao joj je sjajnu crnu kosu sa lica i donosio miris Dunava. Bašta je bila prazna. Nekoliko stolova od njenog sedeli su momak i devojka, okrenuti leđima. Činilo se da i oni uživaju u tek izašlom suncu. Ispred nje - moćna reka, visoko, srebrno drveće i beli pesak. Podigla je noge na naslon ispod stolice, i posegla za knjigom koju je nosila u torbi kad joj pažnju privuče dobro poznat smeh. Smeh koji odavno nije čula, a koji je nekada davno volela da čuje više od bilo čega na svetu.
            Čula ga je jasno. Nalazio se nekoliko metara iza nje i približavao se. Iz nogu je počeo da nestaje osećaj prisutnosti, a srce joj je bubnjalo u grudima. Znala je da su joj obrazi crveni kao jabuke. Mrzela je to kod sebe. Svaki put kada je htela da ostane najpribranija telo bi je izdalo. Pokušavala je da diše, ali vazduha kao da nije bilo. Okrenula je glavu na drugu stranu, prema reci, kad je prošao pored nje pričajući telefonom. Seo je za sto malo dalje od njenog, ali mogla je da ga vidi.
No, nije gledala. Ne sme da gleda. Oči bi same ukrale deo njegovog ramena, pa deo tih krupnih šaka dok su čačkale po telefonu. Vrat. Nikako nije uspevala da mu uhvati lice. A žarko je želela da mu uhvati pogled. Toliko joj je nedostajao, nije ni bila svesna. Molila je anđele da mu vidi lice. Odjednom se trgla. Pod ispod njenih nogu je počeo da se trese. Sa stola je pala čaša limunade i razbila se. Nastala je vriska i lomnjava svuda naokolo. Ne verujući šta se dešava, u panici je počela da uzima stvari sa stola i beži. Pogledom ga je tražila. Nigde se nije ni nazirao. Strah ju je obuzimao dok je trčala ka izlazu preko mostića koji je vodio do obale. U tom trenutku, neko je gurnu i ona pade u reku.
            Otvorila je oči u svom krevetu. Bol je još uvek bio tu. Otišla je do ormara i izvadila sakrivenu limenu kutiju. Nežnim pokretom ju je otvorila i uzela sliku na kojoj su bili njih dvoje. Poslednji dan srednje škole, zagrljeni, mladi i puni ljubavi.
            Gledala je u tu sliku dugo. Njegovo lice i njegove oči. Želela je da opet imaju šesnaest godina.
            Znala je da se odmah iza slike nalazi isečak iz novina sa njegovom umrlicom. Nije otišla na sahranu da se oprosti. Suze su joj klizile niz lice, kad je u sobu tiho ušao njen suprug, da je ne probudi.
            “Hej, pa ti ne spavaš.” 
            “Upravo sam ustala”, odgovorila je ne okrećući se i žurno vratila kutiju u ormar.
            “Skuvao sam kafu. Dolaziš?”, upitao ju je dok je brzim pokretima brisala mokre obraze.

            “Evo, stižem.”

Comments

Anonymous said…
Fantasticno!!!