Skip to main content

Propuštena šansa – Andrijana Kovačević

Pogledala je oko sebe, duboko udahnula i rekla: „Ovo je savršen dan.“ 
Sve se uklapalo. Kostim i scenografija bili su baš po njenom ukusu. Zlatni zidovi ostavljali su utisak raskoši. Cela dvorana mirisala je na pobedu. Publika je željno išekivala nastup. Takmičenje je moglo da počne. Dok je nestrpljivo cupkala nogama o pod, u njenim mislima stvarala se slika uspeha. Zamišljala je kako će nakon nastupa ponosno otrčati majci u zagrljaj i reći: „Uspela sam, mama! Hvala ti na svemu.“ Ona je sedela u publici i želela da njena ćerka ostavi prošlost i nastavi njenim stopama.
A znala je da je i on posmatra.
            Ipak, nekoliko minuta pre izlaska na scenu osetila je blagi nemir. Vetar koji je ulazio ispod vrata kao da je unosio nešto teško sa sobom. Oblivao ju je hladan znoj. Uzela je čašu vode i pogledala na sat. Trudila se da zanemari nespokoj. Požurila je ka izlazu.
            Zavese su se raširile, a reflektori su bili upereni u nju. Ono što je videla naizgled je ličilo na san koji već odavno sanja, a sada konačno ima priliku da ga proživi.
            Muzika je krenula, stopala su se polako podizala, a telo je zaigralo u ritmu muzike. Osećala se kao da tu pripada godinama. Haljina joj se vijorila, dok se telo izvijalo i okretalo, a ruke dizale i spuštale. Nasmejana i sa graškama znoja na čelu završila je svoj nastup. Ugledala je mamu koja je pružala podršku ovacijama; oduševljenog pogleda govorila je kako sve bilo u najboljem redu. Vratila se u svlačionicu i čekala proglašenje za najbolju balerinu.
            Nedugo nakon toga, u ogledalu je primetila siluetu čoveka širokih ramena u dugom kaputu. Krajičkom oka ugledala je buket ruža. Znala je da je to on. Čovek koji je obećavao. Čovek koji je već imao svoj život iza sebe. Papir koji je znao da boli, ženu koju je prestao da voli. A ona ga je ipak čekala.
            Iako je bio zabranjeno voće.
            Iako je dve decenije mlađa od njega. Nezrela jabuka.
            Iako je mama govorila “Ili on, ili ja!”
            Ona ga je uvek čekala.
            Pribio je uza zid. Snažno ju je držao oko struka. Dahtao joj je u vrat od čega bi se ježila kao u sred zime. Pomilovao je po licu i prošaptao:
            “Sve se završilo. Sve je sada iza nas.” 
            Zagrizla je donju usnu tako jako da je skoro zaustavila krvotok. Zaćutali su oboje.
            Znala je da slika iz prošlosti nije nešto što može preći u zaborav. Pomišljala je da će joj se majčine reči obiti o glavu i da je možda više nikada neće videti. Da mora da izabere put srca ili razuma. Da je balet sigurna luka. Ali je i znala da joj je srce odavno u njegovim rukama.
            Poljubio ju je u čelo i izašao kroz vrata u koje je ona još nekoliko minuta nastavila da zuri. Telo joj je skliznulo na pod kao kap suze s lica. Obgrlila je kolena i duboko je udahnula. Sa stočića je uzela papir i olovku.
            „Mama, oprosti mi. Nikada neću biti kao ti.“
            U rukama je držala baletanke.

Navukla je ogrtač i izašla u veče.

Comments