Skip to main content

Ne igraj se s đavolom - Dragana Miljković



Ispod ekvatorskog obruča na obrnutoj strani planete stanovnici jedne zemlje od davnina veruju kako ih đavo čeka na raskršću i vodi njihove duše u carstvo umrlih. Zbog toga meštani daju sve od sebe da umilostive zagonetnog vodiča ne bi li što kasnije završili na putničkom spisku ove neobične agencije.

U toj istoj zemlji pojedine žiteljke su, zdrave i prave, završavale na drugoj listi. 

Prepadnute muškarčine, čvrsto rešene da se zaštite od navale histeričnih žena, napravile su spisak neuračunljivih bivših predmeta obožavanja i isporučile ga svojoj gerilskoj grupi, u tu namenu ustanovljenoj na Društvenoj mreži. Bivši dečko svakog, dernjavi sklonog, ženskog stvora upozoravao je sapatnike da budu pametniji od njega jednostavnim iskazom – Klonite je se. 

Tog jutra se sunce, naduveno od neprospavane noći i upale živca na donjoj levoj šestici, jedva provuklo kroz rupice na roletnama i zateklo u krevetu jednako bezvoljnog Huana kako u neverici pilji u telefon. Nemoguće! 

Žena njegovog skromnog života,  citrusnomirisna Gabi, je među prvih deset vrištulja u gradu, nagoveštavao mu je telefon razarajući meteor u njegovom svemiru. 

Zapiljio se u sliku crnoputog, onižeg bivšeg dečka, autora zlosrećnog komentara. Delovao je staloženo, kao i većina traumatizovanih članova grupe. Huanu se javila ohrabrujuća misao. 

A da se jednostavno nađem i popričam sa njim? Verovatno je greška, sve će se razjasniti, obrisaće Gabi sa spiska. 

Napisao mu je poruku i kroz pet minuta su se dogovorili gde će se naći.

Utešen razvojem događaja, zagnjurio je u novi dan istuširan, sveže namirisan i opušteno obučen u teget majicu i omiljene farmerke. Jutro je otpozdravio omletom i filter kafom sa aromom vanile. Počeo je da kuje plan kako da umilostivi Gabinog bivšeg tipa, ubeđujući sebe kako na kraju krajeva nije ni važno. On voli Gabi, siguran je u njihovu ljubav i u to da ju je dobro upoznao za dve godine zabavljanja.

„Ne, čoveče, nije greška. Tu ženu je sam Sotona otposlao na Zemlju da mu ne bi uništila pakao. Med i mleko je samo dok cupkaš u njenom ritmu. Transformiše se u Drakulu ako ne dobije ono što želi, isisaće ti krv i novčanik. Beli luk ti tu ne pomaže. Moj ti je savet: beži od nje što dalje, iskopaj rupu u zemlji, sakrij se, ma beži u Sibir.“ 

Nemilosrdne reči stuštile su se kao grad na Huanove bubne opne. Izgubio je pojam o vremenu. Njegova ljubav prema ljupkoj Gabi izgubila je samopouzdanje i skvrčila se u zametak makovog zrna.

*

„Gde si ti, stoko neopevana! Nedelju dana se ne javljaš na telefon, ne otvaraš vrata. Mora da si sa onom dronfuljom iz računovodstva, crk’o dabogda. Nećeš se tako lako izvući.“ 

Prebledelom, drhturećem Huanu učinilo se kako mu je duh dezertirao iz tela i pobegao po preporuci u Sibir. Njegovo polusvesno telo izašlo je na balkon i dole na ćošku videlo umiljatu, citrusnu sudbinu iz čijih su crnih očiju leteli besni zmajevi. 

Paganski duhovi muških predaka su mu šapnuli šta ga čeka. Razjario je vodiča. 

Pognuo je glavu i skrušeno zakoračio prema ćošku.

Comments